11/19/2015 0 Comments HöstenHösten var fantastisk till för några veckor sen, men nu har regnet och blåsten kommit samtidigt, ibland var för sig. Jag hoppas att den inte varar fram till april, så som förra året. Jag hoppas vi får en fiin och kall vinter i stället. Nu sätts hästägarna på prov, nu ska det plaskas i leriga hagar, ha hästar på stall, släpas på hö och annat som hör denna årstiden till! Värst av allt är nästan all smuts, på utrustning, på kläderna och sist men inte minst, på hästarna. Blöt smuts som sitter fast! Jag kan på så sätt sakna island, där hästarna stod inne! Ni kanske kan höra att jag redan nu är dyngsur, bytt kläder ett par gånger idag, ridit en hop med hästar i ösregn och lagt en stor funderare över vad jag ska hitta på med samma individer nästa dag. Att ha en träningsplan är bra, något att följa , trots vädret! Ha skulle komma igenom ett problem, litet som stort, inom en viss tid, så att man även dom mest blöta dagar tar sig över hindren och utvecklas åt rätt håll, trots denna lite tråkiga årstid! Nu på med regnkläder och bege sig ut igen! Det är bara att jobba på!!!! gammal bild på ett hösttrött ekipage ;)
0 Comments
11/18/2015 0 Comments Den isländska drömmen.. Såg en lång diskussion om dom svenska djurskyddslagarna. Hästar får vistas dygnet runt i en box, om dess behov av rörelse tillgodogörs genom ridning eller att den te.x. släpps lös på en ridbana/ridhus eller liknande! Hemskt tycker många... islandshästarna är ju gjorda för att röra på sig! Och enligt min mening är alla hästar skapta för att röra på sig, hela dygnen! Men verkligheten är en annan.
Men rätt underlag kan hästar gå ute dygnen runt, alltid, med ligghallar eller vindkydd. Men dom får enligt svensk lag inte vara ute mer än 16 timmar utan denna möjlighet att gå in om dom skulle vilja! Detta är en regel som inte finns i så många länder. Ta Island som ett exempel.... Den isländska drömmen för många är att hästarna där går ute på fjällen året om och klarar sig så fint på dom stora vidderna. Och visst är det så, men detta gäller inte speciellt många ridhästar! De flesta hästar som rids där står inne, och då står dom inne största delen av dygnen, stora delar av året! Detta eftersom vädret ibland knappt tillåter människorna att släppa dom ut och in, dom vill ha torra hästar när dom rider och dom vill kunna fodra hästarna, utan att maten riskerar att blåsa iväg. Det finns moderna stallar där som har hästarna ute, men många har dom inne och kanske släpper dom i en liten rasthage utanför stallet när dom mockar, sen kommer hästarna in i sina boxar igen. Där finns boxar som aldrig mockas, boxar som är så små att hästarna knappt kan vända sig, boxar som hade totalt dömts ut av svenska länsstyrelsen, men dom har inte eu reglementet där... Nu ska jag inte drar alla över inte kant, många nya stallar på island är fantastiskt fina och hästarna sköts minisiöst! Och dom byggs många gånger nuförtiden i "våra" mått! Ett avelssto går ute alltid, får sina föl mm och behöver inte bo i stall mer om hon reds in och kanske tills hon avelsbedömdes. Men ridhästar, tävlingshästar och fritidshästar står ofta inne, precis som våra "boskap" gör här. Inget mer konstigt med det. Och vad jag ser där så har dom ändå inte mer skador , förslitningar eller konstiga beteenden där än vad vi har här, där hästarna ofta går ute mycket under hela året. Viktigast tror jag är att dom unga hästarna går på större områden med en stor flock, så deras kroppar förbereds och byggs upp inför inridningen. Sen ska dom självklart inte stå på box dygnet runt hela sina liv, men om vädret är uselt, dåliga små hagar och mycket lera, så vet jag inte om ens hästarna uppskattar att stå ute, då kan nog en spånbädd kännas bättra även för dom ;) Men i min filosofi så ska hästar leva ute så mycket det bara finns möjlighet! 11/6/2015 0 Comments Det är så han säger det..11/3/2015 0 Comments UtvecklingJag är så oerhört tacksam för den utveckling jag hamnat i, alla hästar jag fått utveckla och träna, alla tränare jag inspirerats av och inte minst min familj som gjort detta möjligt!
Jag har en ide om att saker inte sker alltid av en slump, utan att det nästintill alltid finns en mening. En mening med att sorgliga saker sker, att roliga saker sker och att utmanande saker sätter en på prov. Läste idag ett citat *everyting will be okey in the end. If it´s not okey, it´s not the end!" Så vill jag ryttare ska börja tänka mer. För det går inte att göra allt perfekt på en gång, allt behöver sin tid, sin uppbyggnad och sin frånvaro, innan man når till nästa mål, men en dag sker det! Den perfekta balansen i häst och ryttare, (under en hundradelsekund) , men ändå, vi lever på den läääänge! Jag har mycket diskussion med mina elever just nu om Balans! Det är väl säkert för att jag själv märker hur stor betydelse det har i ridningen. Min balans, så klart, men även hästens. Hur kan jag hjälpa den att gå i bättre balans?! Vilken del är det som "fallerar", och hur hjälper jag hästen att hålla ihop även den för att sen känna sig säker på att finna balansen, även med mig uppe på ryggen?! Att börja se hästen som olika pusselbitar, brukar fungera ganska bra, att sätta dit bitarna som ramlar av, på ett bättre ställe än där som satt löst, för att sedan skapat en stabil och hållbar form som håller även om man sätter dit en stor grej mitt på den, då är den "självbärande" och klarar även att ha "ryttare" på sig. Att skapa balans är olika beroende på exteriören hos hästen. Vissa unghästar går i oerhört bra balans redan under sig själva och vissa inte alls. Men dom har tränat många år på att balansera sin egna kropp, det svåra är sedan att balansera upp den när vi styr tempo, böjning och riktning, och dessutom vill sitta på dom. Så ge det tid, balansera upp er själva och sedan era hästar, för när man kan det så kan man såååå mycket mer! Det är inte förrän då man kan börja samla, öka mm. Men man måste utsätta sig för att hamna ur balans för att sedan kunna leta upp den igen ;) Balansen hos unghästen varierar ;) |
Vi på Hestwite gårdHär skriver vi om vad som händer oss, våra hästar, trisse, Izzie och gården i allmänhet! Månad
December 2017
|