1/27/2016 0 Comments AvelstankarMan kan dra allt till sitt yttersta. Men familje och verksamhetshästarna som vi haft under många år, dom kommer från en , enligt mig, mer styrd avel, där hingstarna inte fick betäcka om dom ej var "godkända" alltså visats för över en speciell siffra på en avelsbedömning. Nu har vi under ett par år haft "fri avel" och därifrån till att det nu sätts ett enligt mig "litet" krav på att vuxna hingstar ska kunna visa sig trevliga i alla gångarter och hastigheter och då få en siffra på allt, inte ens krav på att den behöver någon speciell siffra .. Är detta ett för högt krav? Jag vill ha mer tecken på kvalitet än bara en önskad tanke på vad en hingst har för kvaliteter. Kanske borde sättet att avelsbedömma en häst funderas mer över.
Enligt mig får vi även många fina familjehästen från en avelsbedömd häst! Min gamla tävlingshäst - en förstklass bedömd hingst som även kunde ridas fullt ut av grannens 8åring är ett exempel! Den fantastiska Helena-Fagra fra Engholm är ett , som jag red in, gick direkt i alla gångarter, bra form , snäll och stabil som den bästa ridskolehäst och avelsbedömdes sedan till 8,73 för ridegenskaper - är inte det den optimala ridhästar för alla! Jag kan tycka att sättet som stoavgiften ändrades på var lite klumpig, men ser inte det som ett straff, vi får använda även de ston vi har i avel som inte är bedömda, och om vet jag att denne kommer leverera bra lättsålda avkommor så är det värt de få extra hundralapparna för att få göra det. Denna avgift är inte högre än en halv skoning för en av våra andra hästar. Vad jag kommer fram till är att mer styrd avel än vad vi har idag, har gett väldigt många familjehästar/verksamhetshästar och hästar till folket, en liten klick tävlings och högt avelsbedömda hästar. Ett alternativ kanske för unga lovande hingstar som visats bra på unghästbedömning, då kanske upp till en viss ålder, sedan får dom visa att dom kan fungera som ridhästar och i alla gångarter. Som vi har det nu, behöver den bedömningssiffran vara högre än 5,0 på bedömning för om den får användas i avel eller inte ( som den annars länge gjorde). Men dom som köper en betäckning kan få på papper även vad det är för en häst. Sen kanske danska systemet med en betalas bedömning, som man sen gratis kan göra igen under samma säsong, vore en god idé , så man får en chans till om något tokigt händer just på bedömningsdagen?! Kan avelsrådet sedan så in ett system där tävlingsresultaten kommer in i blupsystem så vore det underbart, vi har en stor mängd ryttare på olika nivåer som hade kunnat "visa" sina eller andras hästar genom tävling eller en annan sorts avelsbedömning. Är det svart eller vitt eller finns det nyanser av grå?
0 Comments
1/24/2016 0 Comments Träning inför tävling2016 har precis börjat. Vi har alla blivit ett år äldre. 2016- det innebär att jag haft islandshäst i 25 år, tränat och ridit in hästar i halva mitt liv, på heltid i en herrans massa år, nu är det 10 år sen jag började på strömsholm, herregud , vad tiden går snabbt! Denna hösten har jag haft ca 20 elever i veckan, coolt! Så kul att så många söker erfarenheten och kunskapen som jag själv samlat på mig under alla dessa år, och fortfarande ständigt söker. Trots samma jobb, i så många år, så är aldrig en dag lik den andra, en häst är aldrig precis som en annan och en elev är aldrig precis som en annan! Jag har ett fantastiskt jobb! Jag älskar det! Jag älskar att få ett sms, samtal eller mail av någon kund, som kanske precis fått hem sin nyinridna, eller tränade häst, som är nöjd med det jag åstadkommit, det finns inget bättre, eller att höra från någon av mina elever vad en liten detalj kan ha ändrat deras ridning eller deras häst! Det är underbart! Under jul har jag bara haft några få hästar på träning, för att hinna uppleva lite familjejul och hinna ta det lugnt ett tag. Men gud vilka fina och trevliga hästar, lyxträning av hästar skulle jag vilja säga! 2015 har gått snabbt, vi har flyttat in, byggt butik, ny gårdsplan, gjort grund till nya boxar, ny väg, utvecklat butiken, tränat hästar och folk, tävlat en hel del och tagit medaljer -även på SM nivå, avelsvisat Gella - med många fina poäng, planerat utbygge av hus, fått fem valpar som sålts, fått tre Vaki-hingstföl, snygga som få! Börjar rida in våra egna fyraåringar - oerhört spännande! Och dessutom levt några timmar varje dag som en helt vanlig småbarnsfamilj! Vi får ofta frågan om hur vi hinner och hur vi orkar, och det kan vi själva även fråga oss, men kraften, viljan och inte minst för att det är så jäkla kul, är det som driver oss! 2016 hoppas jag bjuder på ännu mer utveckling, glädje och roliga möten! Gott nytt år till alla gamla och nya kunder! Här är lite bilder från 2015 |
Vi på Hestwite gårdHär skriver vi om vad som händer oss, våra hästar, trisse, Izzie och gården i allmänhet! Månad
December 2017
|